Portretten

Lichelle Wong: Pre Instap

Lichelle is geboren in het Radboudziekenhuis in Nijmegen, waar haar moeder in die tijd de opleiding tot patholoog anatoomvolgde. Haar ouders en zus Gianta woonden toentertijd in Druten. Op haar geboortedag had het zo hard gestormd dat haar geboortekaartjes wegens de verkeerschaos die was ontstaan niet op tijd geleverd konden worden. 

Toen ze ca. anderhalf jaar was verhuisde het gezin naar Curacao. Daar was ze toen ze bijna 2 was begonnen met peuter zwemmen bij Enit Brigitta. Enith heeft als zwemster ooit brons gewonnen voor Nederland bij de Olympische Spelen. Onder leiding van Enith haalde ze haar peuterzwemdiploma toen ze 3 was en daarna ook haar A diploma. 

Toen ze een jaar of 4 was maakte ze voor haar zwemlessen de overstap naar de Koninklijke Marine. Vlak voordat het gezin weer terugkeerde naar Nederland had ze haar op één na laatste diploma (zwemvaardigheid 2 ) op zak. In Nederland vond ze het echter veel te koud om met zwemmen door te gaan. 

Op Curaçao had Lichelle verder nog op tennis- en balletles gezeten. Tennis vond ze vreselijk. De tennisbal deed nooit wat ze wilde. En dan die hete zon! Ballet vond ze vreselijk saai.

Bij de Koninklijke Marine op Curaçao was Lichelle ook met haar eerste gymlessen begonnen. Ze was toen 5 jaar. Het waren overigens geen serieuze gymlessen, maar meer het doen van spelletjes. Erg gezellig!

Instap

Toen Lichelle zeven was verhuisde het gezin weer terug naar Nederland. Via een instuif kwam ze bij de turnclub Martinus in Halsteren terecht.

In 1998 stapte ze samen met haar toenmalige trainers Ger Suijkerbuijk en Linda Snoeiers over naar de club Animo in Roosendaal. Ze trainde toen alleen op woensdag- en op zaterdagmiddag, ongeveer 8 uur.

Pupillen 2

Volgens de toen geldende regels van de KNGU was Lichelle op grond van haar behaalde resultaten op het NK instap verplicht om topsport te gaan doen. Maar dat wilde ze absoluut niet. In West - Brabant waren er geen goede mogelijkheden om adequaat topsport turnen te beoefenen. Daarom besloot ze te stoppen. Ze had nu tijd om met haar nieuwe vriendinnetjes te spelen. Ze was in middels verhuisd en zat op een nieuwe school. Ze ging recreatief turnen bij Jeveo in het dorp. Ook ging ze blokfluitlessen nemen op school.

Pupillen 2 NWS

Toch was de beslissing voor haar niet moeilijk toen de gelegenheid zich voordeed om bij haar oude trainer Ger Suykerbuik bij de Samensprong in Prinsenbeek te gaan turnen. Ze mocht van de KNGU toch gewoon weer NWS doen. Ze trainde toen 12 uur per week.

Eind 2000 werd Harry Stapel haar nieuwe trainer bij de Samensprong/TcZWN. Ze ging toen 16 uur per week trainen. Ze trainde in Prinsenbeek, Halsteren en Middelburg. Naast het trainen moest ze dus veel reizen.

Lichelle werd door haar toenmalige trainer uitgenodigd om naar de wedstrijd topsport jeugd in Twello te gaan kijken op 28 april 2001. Lichelle twijfelde in die periode om de overstap naar topsport te maken. Het was de bedoeling Lichelle te stimuleren, maar je zag haar "bleek wegtrekken" toen ze naar de oefeningen van de topsporters keek. Je kon haar gedachten bijna lezen: "moet ik tegen dit soort meiden volgend jaar als ik de overstap naar topsport maak"?

Jeugd 1 Topsport

Lichelle maakte de overstap naar topsport en naar de middelbare school. Dat hield in, ca. 20 uur trainen in de week en bovendien dagelijks drie kwartier heen en drie kwartier terug fietsen van huis naar school. Door deze combinatie topsport en school had ze vrijwel geen vrije tijd.

Op 5 januari 2002 werd Lichelle uitgeroepen tot de beste jeugdsporter van het jaar 2001 van de gemeente Woensdrecht.

Na jaren in de regioselectie te hebben gezeten mocht Lichelle dit seizoen in de Oranje Jong Talent Selectie van de KNGU.

Jeugd 2 Topsport

Lichelle begon vol goede moed aan dit seizoen. School en vervoer geregeld, zodat ze de woensdagmiddag ook kon trainen samen met de jongens van TcZWN. Het liep lekker en ze maakte goede vorderingen. Maar al gauw kreeg Lichelle te maken met een voetblessure, waardoor ze een aantal maanden niet voluit kon trainen.

Op 2 mei 2003 had Lichelle met de andere turnsters van OJTS een podiumtraining in de Martini Plaza in Groningen. Zelf kon ze niet veel doen omdat ze erg veel last had van haar voet. Maar het was hartstikkke gezellig en voor het eerst had Lichelle handtekeningen mogen uitdelen aan jonge turnstertjes.

Inmiddels was de beslissing gevallen voor de overstap naar het steunpunt van de KNGU in Zoetermeer. Dit betekende voor Lichelle een gastgezin, een nieuwe (LOOT-) school en een totaal van 33 trainingsuren per week inclusief ochtendtrainingen. Voor Lichelle was het anders niet mogelijk om topsport te combineren met school.

Op de UNIVÉ rankinglist per 1 juli 2003 stond Lichelle op de 26e plaats, komende van de 35e plaats in 2002.

Junior 1 Topsport 2003/2004

Mede op advies van de toenmalige topsportcoördinator maakte Lichelle als eerste jaars junior de overstap naar een steunpunt. Ze verhuisde naar Zoetermeer om bij PRO PATRIA onder leiding van Frank Louter haar turncarrière te vervolgen. 

De combinatie school, huiswerk, 20 uur trainen in de week en veel reizen werd ook echt te veel. Lichelle kwam in een gastgezin te wonen. Haar schoolopleiding volgt ze deels op het Segbroek College, LOOT-school in Den Haag en deels in de turnzaal, begeleid door leraren van het Segbroek en het Thorbecke, Rotterdam.

Natuurlijk vond ze het erg moeilijk om van huis te gaan en erg jammer om haar oude club te verlaten, maar ze is inmiddels helemaal ingeburgerd in Zoetermeer en heeft het er erg naar haar zin. Ze hebben een erg leuk clubje. En ook met de trainers kan ze het goed vinden. Het was wel erg wennen aan de vele trainingsuren, van 20 naar 30 uur trainen in de week. Maar omdat ze nu niet zoveel meer hoef te reizen is het goed te doen.

Voor Lichelle begon het kwalificatie-traject voor de Jeugd Europesche Kampioenschappen met de eerste kwalificatiewedstrijd in Amersfoort op 29 februari 2004. Het doel van dit seizoen voor Lichelle was niet primair het JEK, doch de planning was meer gericht op het inhalen van achterstanden. Bovendien was er een afwijking aan haar enkel vastgesteld, waarvoor ze geopereerd zou moeten worden.

Lichelle turnde zich verrassend in het voorlopige EJK team, dat bestond uit 6 turnsters. Aan het eind van het kwalificatietraject bleek dat ze voor Nederland mocht uitkomen op het toestel brug. Ze plaatste zich als tweede op dit toestel. Ze was reserve op balk.

Op 29 april 2004 deed Lichelle mee aan de Jeugd Europese kampioenschappen in Amsterdam. Het team bestond verder uit Renee de Wit, Sanne Wevers, Danila Koster en Sherine El Zeiny

Vrijwel direct na het jeugd EK in Amsterdam moest ze zich laten opereren aan haar enkel, vanwege een langdurige blessure. Daarna volgde een periode van 6 a 7 weken in het gips. Lichelle kon dus niet meedoen aan de halve finale en finale NK Junior Top 2004. De periode na de operatie kon Lichelle natuurlijk niet trainen. Bovendien had ze ook verplichte rust in verband met een tweede blessure, namelijk aan haar rug. Een geluk bij een ongeluk, dat deze 2 blessures samen vielen.

Junior Top 2

Na de zomervakantie begon Lichelle heel rustig aan met opbouwen.Ze was inmiddels over naar het vierde gymnasium. Het hoogste doel voor dit seizoen is deelname aan de EJOF.

Een van de glorie momenten voor Lichelle Wong


Biografie Lichelle Wong

Naam: Lichelle Wong

Geboortedatum: 25-01-1990

Geboorteplaats: Nijmegen

Ouders: Donny en Luthy

Zus: Gianta

Woonplaats: Ossendrecht

Heerenveen bij een gastgezin

Nationaliteit: Nederlandse

Huisdier: Zipper, onze poes

School: Het Segbroek College te Den Haag

Klas: VWO 6

Leukste vak: Wiskunde

Minder leuke vakken: Engels en Duits

Wat wil ik later worden: Iets doen op medisch/technisch vlak

Lievelingsboek: Joe Speedboot, Tommy Wieringa

Favoriete film: Sound of Music

Favoriete tv programma: CSI, law and order, close to home, house

Lievelingseten: Papa's nasi

Hobby's: Turnen, computeren, kaarten

Sporten: Op Curacao: zwemmen bij Enith Brigitta en De Koninklijke Marine van mijn tweede tot mijn achtste jaar. Ballet van mijn vijfde tot mijn zevende jaar. Tennis van mijn vijfde tot mijn zevende jaar.

In Nederland: Turnen vanaf mijn negende jaar.

Turnclub: Turncentrum Sportstad Heerenveen

Trainers: Gerben Wiersma en Jose vd Veen

Favoriete Toestel: Brug

Moeilijke Toestel: Balk

Doel: Met turnen wil ik het beste eruit halen wat er in zit en er plezier aan beleven.

Mooiste Turnherinneringen: Jeugd Europese Kampioenschappen 2004 in Amsterdam;

Europese Jeugd Olympisch Festival 2005 in Lignano Italie;

Prestaties Senior Topsporter: 2005 1e Meerkamp Siska International Ljubljana, Slovenie

2005 1e Balk Siska, 2e Brug Siska, 1e Sprong Siska, 1e Vloer Siska

2006 1e Meerkamp Nederlandse Kampioenschappen (Sprong, Brug, Balk, Vloer)

2006 2e Sprong NK; 1e Brug NK, 1e Balk NK, 1e Vloer NK

2006 7e Balk op World Cup Moskou, Rusland

2006 4e Vloer op World Cup Gent. Belgie

2006 8e Teamfinale Europese Kampioenschappen Volos, Griekenland

2006 9e Balk EK Volos

2007 4e Brug World Cup Parijs, Frankrijk

2007 6e Brug Europese kampioenschappen Amsterdam

2007 2e Meerkamp Nederlandse kampioenschappen

2006 12e Teamfinale Wereld Kampioenschappen, Aarhus, Denemarken

2007 18e Teamfinale Wereld Kampioenschappen Stuttgart, Duitsland

2007 5e Brug WC Stuttgart, Duitsland

2008 8e Teamfinale Europese Kampioenschappen Clermont-Ferrand, Frankrijk

2008 5e Brug WC Maribor, Slovenie

2008 7e Balk WC Maribor, Slovenie

Motto: Zonder druk geen diamantjes

Login