Skip to main content

Blogs en Vlogs

Ocan caribisch hpv campagne bewustwording

Wat weet jij over HPV? (6/6) 🧠📚

17 juli 2023
Het Humaan Papillomavirus, kortweg HPV, is een veel voorkomend seksueel overdraagbare aandoening, oftewel soa. Acht op de tien mensen in Nederland raakt een of meerdere keren in hun leven besmet met HPV. Meestal ruimt het lichaam het virus zelf op. In sommige gevallen kan de besmetting leiden tot kanker. Bijna alle vormen van baarmoederhalskanker bij vrouwen worden veroorzaakt door HPV. Ook bij verschillende andere vormen van kanker, zoals kanker aan de penis bij mannen, kanker aan de schaamlippen bij vrouwen en kanker in de mond – en keelholte, speelt HPV een rol. 

Ondanks deze ernstige, mogelijke gevolgen van een besmetting met HPV weten toch veel mensen, zowel jong en oud, weinig tot niets over dit virus. En het aantal besmettingen neemt toe. Daarom loopt er nu in Nederland een campagne van het RIVM om jongeren van 18 tot 27 jaar over HPV te informeren. De campagne is erop gericht de jongeren te motiveren zich te laten vaccineren tegen HPV. De vaccinatie is dit jaar nog gratis.

  

LEVEL UP! 

Onder het motto 'LEVEL UP!' werkt Ocan aan een eigen campagne, gericht op jongeren met onder meer een Caribische achtergrond. Een aantal Caribische jongeren en ouders hebben een training gevolgd om jongvolwassenen in Nederland te informeren en bewust te maken over HPV, door middel van de vaccinatiecampagne.    

In deze zesdelige serie artikelen wordt er ook aandacht aan deze campagne besteed. In het zesde en laatste deel een interview met gynaecoloog Angelo Hooker (47), ruim elf jaar verbonden aan het Zaans Medisch Centrum in Zaandam als voorzitter van de medische staf.

Wel besmet, maar geen klachten

Angelo Hooker: “Om te beginnen is het goed om te vertellen dat HPV een verzamelnaam is voor een heleboel virussen. Het is dus niet één virus. Van sommige HP virussen kan je klachten krijgen zoals genitale wratten. Maar van de HPV waar je tegen ingeënt kan worden, krijg je in principe géén klachten. Dat is eigenlijk het vervelende ervan. Een besmetting komt vaak pas naar voren bij de screening. Vrouwen in Nederland worden vanaf hun dertigste onderzocht op baarmoederhalskanker. Uit deze screening kan blijken dat je besmet bent meteen HPV. Het kan soms ook naar voren komen als vrouwen klachten hebben zoals onregelmatig bloedverlies, tussentijds bloedverlies of bloedverlies tijdens of na het vrijen.”

Nadelige effecten van een HPV besmetting

Hooker: “Een nadelig gevolg van een HPV besmetting bij vrouwen is vooral baarmoederhalskanker. Een besmetting kan bij vrouwen ook leiden tot kanker aan de schaamlippen. Een HPV besmetting bij mannen wordt vaak niet besproken, maar kan kanker aan de penis veroorzaken. Verder komt kanker voor aan de anus en in de mond – en keelholte.”  

Hoewel ook mannen dus kanker kunnen krijgen als gevolg van een besmetting met HPV, lijkt de voorlichting zich voornamelijk te richten op vrouwen. Zo worden vrouwen in Nederland vanaf hun dertigste al decennia lang gescreend op baarmoederhalskanker. Meisjes worden al een paar jaar vanaf hun 10e uitgenodigd om zich te laten vaccineren tegen de mogelijke gevolgen van HPV. Jongens van dezelfde leeftijd worden daarentegen pas sinds 2022 uitgenodigd om zich te laten vaccineren.

Hooker: ”Zowel mannen als vrouwen kunnen drager zijn van HP virussen en kunnen een ander tijdens het vrijen besmetten. Dus alleen vrouwen vaccineren is denk ik onvoldoende. Als je de types kanker die het gevolg kunnen zijn van een besmetting met HPV op de lange termijn wilt voorkomen, is het verstandiger om zowel vrouwen als mannen te vaccineren. Dit geeft een win-win situatie, want als je jongens op jonge leeftijd vaccineert voorkom je niet alleen bepaalde vormen van kanker bij henzelf maar je zorgt daarmee ook dat er minder virussen rondgaan.”

Focussen op voorlichting

Vaccinatie tegen HPV is niet verplicht, ondanks de wetenschap dat een besmetting op de lange termijn zeer nadelige gevolgen kan hebben.
Wat is de mening van Angelo Hooker over het verplicht vaccineren tegen HPV? Hooker: “Voorop gesteld is dat geen enkele vaccinatie in Nederland verplicht is. Daarbij denk ik dat je het meeste effect krijgt als je duidelijk maakt wat de winst is van vaccinatie. In het begin waren veel mensen terughoudend, omdat de lange termijneffecten van die vaccinaties niet duidelijk waren en de mogelijke nadelen of bijwerkingen nog niet bekend waren.
Maar in de tussentijd zijn we zover dat we met veel meer wetenschappelijk bewijs kunnen zeggen dat één vaccinatie veilig is, en twee vaccinaties complicaties op de langere termijn voorkomen. Daarbij weten we nu dat de nadelen verwaarloosbaar zijn. Ik denk dus dat we ons nu vooral moeten focussen op het brengen van de boodschap over HPV en het belang van de vaccinatie.”

De voorlichting over HPV moet volgens Angelo Hooker via de juiste kanalen gegeven worden, dus daar waar de jongeren te vinden zijn. “Jongeren luisteren tegenwoordig minder naar de radio, kijken minder televisie, maar zitten meer op social media. Dus je moet de voorlichting in die vorm gieten, zodat je de doelgroep kan bereiken. Er is voor wat betreft de Caribische jongeren zeker nog veel werk aan de winkel. Het percentage gevaccineerden onder Caribische jongeren is niet zo heel erg hoog. Het is ook best een lastige boodschap die we moeten brengen. We vertellen dat je nu iets moet doen waar je pas over een tijdje profijt van hebt.”

Sexualiteit, een beladen onderwerp

Als je het over HPV hebt, heb je het automatisch over seks. En praten over seks is iets wat in de Caribische cultuur niet zo makkelijk en openlijk wordt gedaan. Hooker: “Seksualiteit is een beladen onderwerp. Er wordt in bedekte termen over gesproken en dan enkel onder bepaalde groepen. Ik denk dat we allereerst voorlichting moeten geven aan de jongeren, maar daarnaast zeker ook aan de ouders. Een beetje oneerbiedig gezegd moeten we de ouders ook een beetje opvoeden om over dit taboe onderwerp te praten. De ouders geven ook een ingang tot de jongeren.” 

Misschien moeten we de voorlichting ook iets breder maken. We hebben het nu enkel over HPV infecties, maar het voorkomen van zwangerschap, het gebruiken van anticonceptie en veilig vrijen zouden ook onderwerpen moeten zijn. Al deze belangrijke onderwerpen moet je als ouder met je kind bespreken. Dus het betrekken van ouders op een manier die voor hun acceptabel is, is onze uitdaging. We willen het taboe doorbreken en de veiligheid geven om al deze onderwerpen te bespreken.”

Het gesprek aangaan

Zelf heeft Angelo Hooker twee dochters van 16 en 18 jaar. Ze zijn allebei gevaccineerd. Ook voor hem was het best lastig het gesprek met zijn dochters aan te gaan. “Gek genoeg maakte juist dat ik er zelf als gynaecoloog meer vanaf wist het gesprek lastiger. Wat ik echt belangrijk vind is dat je met elkaar het gesprek voert, nog belangrijker dan de vaccinatie zelf. Het gaat erom dat je een goed geïnformeerde keuze maakt om je wel of niet te vaccineren. En natuurlijk hoop ik dat je de wél de keuze voor vaccinatie maakt. Niet op basis van angst, maar omdat je goed geïnformeerd bent over hoe je jezelf kunt beschermen en de kansen op kanker op latere leeftijd te verminderen. Daar gaat het denk ik eigenlijk om. Het gesprek!”

Voor meer informatie over HPV en vaccinatie ertegen ga naar www.hpvkeuze.nl .

Tekst:  Désirée Martis

Deze interview artikelen verschijnen wekelijks ook in de kranten Amigoe (Nederlandstalig), Èxtra (Papiamentstalig) en The Daily Herald - The Weekender supplement (Engelstalig).

Meer Blogs en Vlogs

Donaties

Wilt u een gift of donatie doen

Zelfs de kleinste giften zijn voor ons van grote betekenis.